اتریوم چیست؟ راهنمای جامع اتریوم و خرید این ارز دیجیتال

تازه واردان در عرصه بازار ارزهای دیجیتال، این حوزه را به نام مشهور ترین ارز آن که بیت کوین باشد، می شناسند. اما در کنار این ارز و مشابه آن، ارز دیگری به نام اتریوم وجود دارد که با وجود تفاوت های تکنیکال و فنی، هر دو به یک حوزه معاملاتی مربوط می شوند. در مورد مباحث زیرساختی باید به این نکته اشاره کرد که بیت کوین در بستر بلاک چین خود، به صورت انحصاری عمل می کند و هیچ ارز دیگری در آن قابلیت ارائه ندارد اما این موضوع در مورد اتریوم کاملا نقطه مقابل است و باید بدانیم که بلاک چین میزبان اتریوم قابلیت سرویس دهی به اپلیکیشن ها و ارزهای دیگر را نیز دارد. این یک پیش زمینه برای ایجاد و راه اندازی مفهوم توکن نیز است که در آینده به آن خواهیم پرداخت. در هر صورت باید اشاره کنیم که اتریوم به صورت کاملا مشابه با بیت کوین از طریق استخراج ماینرها بدست آمده و همان کارکرد مالی و تجاری را ارائه می دهد. در این مقاله سعی خواهیم کرد تمام آنچه که در مورد این ارز پراهمیت در بازار ارزهای دیجیتال است را مورد بررسی قرار دهیم به شکل کلی به اینکه اتریوم چیست و از کجا آمده و چه اهدافی را دنبال می کند، بپردازیم.
اتریوم چیست؟
یکی از ارزشمندترین و پرطرفدارترین رمزارزهای حال حاضر دنیا، بدون شک اتریوم است. این ارز در واقع بعد از بیت کوین، به عنوان سردمدار این بازار محسوب می شود و از دو روش قابل دستیابی است. روش اول مشابه با برخی رمز ارزها بوده و همان دستگاه های ماینر معمول موجود در بازار است که با همان سازوکار به تولید و استخراج اتریوم می پردازند. روش دوم هم خرید این ارز از طریق واسط ها و صرافی های معتبری است که در این زمینه فعالیت می کنند و اعتباری برای خود دست و پا کرده اند.
در تعریف عام و مصطلح موجود برای اتریوم این گونه بیان می شود که نوعی از بسترهای غیرمتمرکز و مبتنی بر بلاک چین است که عامل تولید رمزی به نام اتر در این بستر است. این پلتفرم علاوه بر رمز ارز اتریوم به سایر اپلیکیشن ها و برنامه های کاربردی نیز خدمات می دهد و انحصاری نیست. این ارز بر پایه ایده ای مطلوب در مورد آزادی جریان پول دیجیتال بنا شده است و هیچ اهمیتی در مورد پیشینه افراد معامله گر و زمان و مکان انجام این داد و ستد قایل نبوده و کاملا مستقل از این مفاهیم عمل می کند که البته این قواعد نوعی از مرام نامه جاری در کل بازار ارزهای دیجیتال نیز محسوب می شود که در عین ابعاد مثبتی که دارد، موانعی در رشد این حوزه نیز محسوب می شود.
اتریوم نوعی از ارزهای متن باز و غیرمتمرکز است و از مفهوم “قراردادهای هوشمند” پشتیبانی می کند. طبق داده های پیشین بدست آمده از آن باید به این نکته اساسی نیز اشاره کنیم که روی این پلتفرم قابلیت استفاده و توسعه برای سایر برنامه ها نیز وجود دارد و این یک ویژگی بسیار منحصربفرد برای آن است که این امکان را به سایر اپلیکیشن ها می دهد که توسعه یافته و دسته ای از مقادیر دیجیتالی مالی را تحت کنترل خود داشته باشند. تمامی این مراحل از توسعه برنامه ها در این بستر تا داد و ستد ارز بدست آمده و انتقال آن میان افراد حقیقی و حقوقی، بدون حضور و نظارت عامل سوم یا همان شخص ثالث رخ می دهد و هیچ سابقه ای از نوع معاملات و سوابق طرفین در هیچ ارگان و سازمانی ثبت و ضبط نمی شود.
تاریخچه اتریوم
طرح اولیه اتریوم در سال 2013 و از طریق فردی به نام “ویتالیک بوترین” برای اولین بار مطرح شد. او از دانشمندان و محققان حوزه رمز ارزها بود که در زمینه هایی مانند برنامه نویسی نیز فعالیت های گسترده ای داشت. هدف او از طرح ریزی چنین رمزارزی، علاوه بر اهداف مالی برای توسعه کاربرد آن، ارائه برنامه ای غیرمتمرکز بر پلتفرمی با همین ساختار بود که بتواند راه را برای توسعه سایر نرم افزارهای پشتیبان و کنترل کننده آن نیز باز بگذارد. او در ابتدا تلاش خود را برای ایجاد یک زبان اسکریپت نویسی در برنامه های کاربردی و کنترلی بیت کوین کرد که البته یک تلاش ناموفق بود. علت این موضوع هم ساختار بلاک چین بیت کوین بود که آن را انحصاری می کرد. در ادامه برای شکست این انحصار و دستیابی به اهداف بزرگ خود اقدام به تعریف یک پلتفرم جدید با ویژگی های مورد نظر خود کرد و ارز اتر را بر روی این بستر تولید نمود.
نام “اتر” اولین بار در قالب کنفرانسی در شهر میامی آمریکا مطرح شد. در این کنفرانس، آقای بوترین به همراه تمامی حامیان مالی طرح شرکت کرده و به صورت تفصیلی در مورد آن بحث کردند. آنها حتی در آن شهر ساکن شدند و از خبرنگاران برای نظارت بر روند اجرا و ارائه آن دعوت به همکاری نمودند تا شفافیت را در این حوزه به بالاترین سطح برسانند و البته نظر مخاطبان را به خود جذب کنند. آنها این رمز ارز را با زبان های برنامه نویسی سی پلاس پلاس، گو و زبان راست برنامه نویسی کرده و قابلیت خوانش بر روی سیستم عامل های لینوکس و ویندوز ماکروسافت و مکینتاش را دارد. ارز “اتر” به عنوان یک توکن بر روی بلاک چین تعریف شده آنها ارائه شد و عملا برای استفاده در قراردادهای هوشمند توسعه داده شده است. “اتر” نوعی از رمزارزهای بنیادی و پایه است. معنای این پایه ای بودن به این شرح است که از آن برای معامله در شبکه اتریوم استفاده می شود و این موضوع یک انحصار به همراه دارد.
اتریوم از سوی توزیع کنندگان و توسعه دهندگان خود به صورت رسمی پشتیبانی می شود و وب سایتی به همین آدرس با دامنه .org برای مراجعه کنندگان وجود دارد. همچنین کیف پول های مشهوری که از این رمزارز پشتیبانی می کنند نیز شامل موارد زیر می شود :
- BitcoinCore
- trust wallet
- Electrum
- Mycelium
- hardware wallets
- paper wallets
- و موارد دیگر
در ادامه کار به مقایسه اتریوم با بیت کوین می پردازیم و مفهوم قراردادهای هوشمند را در سازوکار اتریوم مورد بررسی قرار خواهیم داد.
تفاوت اتریوم و بیت کوین
پیشگامی ارزهای دیجیتال در سالهای اخیر به عهده ارزی به نام بیت کوین بوده است. مشهورترین و شناخته شده ترین رمزارزی که روی بلاک چین خاص خود عمل کرده و منحصرا روی آن اجرا می شود. در مورد اتریوم شرایط متفاوت است. این تفاوت در درجه اول مربوط به بستر یا پلتفرم آنهاست. پلتفرم و بلاک چین اتریوم کاملا متفاوت از بلاک چین بیت کوین است. هر دوی آنها نوعی از بلاک چین های توزیع شده، غیرمتمرکز و عمومی هستند اما قابلیت ها و شرایط فنی و پیاده سازی آنها تفاوت های فراوانی دارد. هدف ایجاد و راه اندازی بیت کوین از همان ابتدا دستیابی به یک سیستم پرداخت جهانی بود که هیچ تمرکز جغرافیایی نداشته و همتا به همتا باشد. اگر بیت کوین را یک نرم افزار فرض کنید، بلاک چین بیت کوین، سیستم عاملی است که تنها قابلیت میزبانی از این نرم افزار را دارد. در بلاک چین اتریوم شرایط متفاوت است. این بلاک چین امکان اجرا و عملیات هزاران نرم افزار و توکن را فراهم می کند. با توجه به توضیحاتی که در مورد این تفاوت ها ارائه شد می توان عناوین زیر را به صورت تفکیکی در این حوزه ارائه داد:
- شروع فعالیت اتریوم در سال 2013 و تقریبا شش سال پس از معرفی بیت کوین به عنوان اولین رمزارز بوده است. این تاخیر هم در زمینه رشد اولیه و هم درباره رشد فناوری های مورد استفاده، منشاء تفاوت های عمیقی بوده است.
- سرآغاز بهره برداری از مفهوم بلاک چین در دستان توسعه دهندگان بیت کوین بوده است و این مفهوم را برای بار اول به دنیای فناوری معرفی کردند و اتریوم یک کپی بسیار ایده آل از این ایده بوده است که ویژگی های منحصربفرد خود را در آن نهادینه کرده است.
- بیت کوین غیرمتمرکز و متن باز است. اتریوم نیز دقیقا این ویژگی ها را دارد.
- معرف و توسعه دهنده اتریوم یک محقق و دانشمند خبره و مشهور در دنیای کریپتوکارنسی است که همگان او را به نام می شناسند اما در مورد بیت کوین و شخص ساتوشی این موضوع هیچ شفافیتی ندارد.
- هدف از ایجاد بیت کوین در سالهای اولیه به خصوص، راه اندازی یک سیستم پرداخت همتا به همتا بدون ثبت سابقه بوده است اما این بحث در اتریوم بسیار متفاوت است. هدف از ایجاد و توسعه اتریوم، راه اندازی و بهره برداری از مفهوم بی نظیر قراردادهای هوشمند است که در عنوان بعدی مقاله به تفصیل در مورد آن صحبت خواهیم کرد.
- بستر بلاک چین بیت کوین انحصاری است و هیچ برنامه کاربردی دیگری بر روی این بستر امکان توسعه ندارد. در اتریوم بلاک چین مورد نظر کاملا باز است و هر برنامه ای می تواند در آن رشد کرده و از آن استفاده کند. این بحث سبب توسعه مفهوم توکن ها شد که امروزه در دنیای رمزارزها بسیار رایج و پرکاربرد هستند.
- بیت کوین و تعداد قابل دسترس آن برای ماینرها، تعداد محدود بیست و یک میلیون واحد است و اما در اتریوم هیچ محدودیتی نداریم.
- در مورد هافینگ در بیت کوین بخوانید و این را بدانید که در اتریوم سازوکار این چنینی وجود ندارد.
- اتریوم را از طریق کارت های گرافیکی (GPU) و با استفاده از الگوریتم Ethash بدست می آورند. این در حال است که برای استخراج بیت کوین باید از ماینرهای متنوع با ویژگی های مختلف برای تولید هش های مختلف استفاده کرد.
- ضریب نفوذ بیت کوین در میان عموم مردم بیشتر از اتریوم است و این موضوع سبب ایجاد فرصت ها و تهدیدهایی برای اتریوم است. در مورد فرصت ها بهتر است به فضای بکر و فعلا کمتر دست خورده آن اشاره کنیم. اینکه فعلا پهنای باند کمتری مصرف می کند و بی حاشیه تر است. کمتر از اتفاقات اطرافش تاثیر می پذیرد و به اندازه بیت کوین نوسان ندارد. در مورد تهدیدها نیز همین بس که تا حدود زیادی به دلیل ضریب نفوذ بیشتر بیت کوین، نوسانات اتریوم در راستای نوسانات بیت کوین است.
قراردادهای هوشمند یا Smart contract یعنی چه؟
اگر به دنبال آشنایی با اتریوم هستید، باید از مفهوم قراردادهای هوشمند مطلع باشید. ارتباط سختی که میان این دو موضوع وجود دارد به همین دلیل است که توسعه اتریوم برای به کارگیری در قراردادهای هوشمند بوده است. تصور اتریوم تنها به عنوان یک ارز دیجیتال کاملا اشتباه است. اتریوم در وهله اول به عنوان یک پلتفرم توسعه مانند سیستم های عامل است. این سیستم عامل قدرتمند اجازه پرداخت و انجام معاملات را از طریق ارز تولیدی خود به نام “اتر” می دهد. قراردادهای هوشمند نیز دسته از قراردادها هستند که در این بستر و بر پایه پرداخت های اتری بسته می شوند.
مفهوم قراردادهای هوشمند در میانه دهه نود میلادی به جهانیان معرفی شد. در ایده اولیه آن این گونه توضیح می دهد که می توان قراردادهای مختلف را به صورت کدهای کامپیوتری به اجرا گذاشت. اجرای این کدهای قراردادی توسط سیستم های کامپیوتری میزان امنیت و اعتماد دو طرف را بالا می برد و این سازوکار برای معاملات مختلف بهترین حالت ممکن را فراهم می آورد. یعنی نهایت امنیت در عین عدم حضور واسط و شخص ثالث برای نظارت برای اجرای آن. بنابراین می توان این موارد را ذکر کرد که :
- قرارداد هوشمند نوعی از توافق دوطرفه در بستر کامپیوتر و به صورت کدگذاری است. بالطبع به دلیل استفاده از رمزارزها در شرایط پرداختی این معاملات و حفظ امنیت موردنظر، این قراردادها بر روی بلاک چین ها اجرایی می شوند و با ثبت و ضبط آنها در دیتابیس های عمومی دیگر قابل ویرایش و تغییر و تحول نیستند.
- تمامی تراکنش ها و رویدادهای یک قرارداد هوشمند در بلاک چین رخ می دهد و همین موضوع سبب عدم حضور شخص ثالث شده است و امنیت کل فرآیند را بالا می برد.
- بحران اعتماد در قالب یک بستر صفر و یک از بین رفته است. تا زمانی که شرایط قرارداد تحقق نیافته باشد، معامله پیش نمی رود و هیچ میان بری برای این داستان وجود ندارد.
مثال بسیار رایج در زمینه قراردادهای هوشمند، به قراردادهای ملک بر می گردد. در زمینه خرید و فروش ملک می توان با قراردادهای هوشمند بر پایه اتریوم عمل کرد. در این صورت هیچ واسطه ای مانند مشاور املاک و وکیل و دادگاه و غیره برای نظارت لازم نیست و با تعریف بندهای توافق برای سیستم، تنها در صورت تحقق آن بندها است که می تواند معامله را نهایی کرد و بدون دخالت طرفین به صورت کاملا خودکار اجرایی می شود. امروزه این قراردادها به صورت عمومی در زمینه بیمه و خدمات مالی، توافق نامه های سرمایه ای و بسیاری از حوزه های دیگر مورد استفاده قرار می گیرند.
در مورد امنیت این قراردادها باید گفت که امن ترین شرایط موجود را بر مبنای بلاک چین فراهم کرده است. بلاک چین طبق تعاریف مرسوم یک دیتابیس مشترک عمومی غیرمتمزکر است. یعنی به صورت غیر متمرکز بر روی یک سیستم و توزیع شده بین گره های مختلف و همچنین عدم نظارت و کنترل یک گره مرکزی، بالاترین سطح اعتماد را بوحود می آورد و برای نفوذ به این سطح باید حداقل نیمی از گره ها یا همان کامیوترهای میزبان بلاک چین مورد تهدید و حمله باشند که عملا غیرممکن است.
ایجاد قراردادهای هوشمند بر پایه اتریوم باید به لینک های مرتبط با این موضوع مراجعه کرده وشرایط آن را پیگیری کرد. این لینک ها برای آموزش زبان برنامه نویسی رایج اتریوم به نام “Solidity” است که لزوم یادگیری آن برای ایجاد قراردادهای هوشمند بسیار حیاتی است. ایجاد آسان این قراردادها در آینده نزدیک بسیاری از جنبه های زندگی ما را تحت تاثیر قرار داده و سبک زندگی ما را عوض می کند. شاید شما تنها با سوار شدن به یک تاکسی آنلاین مبتنی بر اتریوم بتوانید خدمات مالی یک روز خود را به صورت خودکار انجام دهید. این دنیای بسیار جذابی خواهد بود.
دسته از دستورالعمل ها وجود دارد که در فرآیند انعقاد قراردادهای هوشمند باید مورد توجه قرار گرفته و طی شوند:
- کدگذاری سرمایه ها و بندهای قرارداد و بارگزاری بر روی بلاک چین مبتنی بر اتریوم
- توزیع قرارداد مورد نظر بین گره های مختلف
- اجرای نرم افزارهای خودکار اتریوم برای کنترل فرآیندهای مالی روی بستر بلاک چین اتریوم
- هوشمند سازی فرآیندها و اطمینان از عدم بازگشت آن توسط مراجع بالاتر
ماشین مجازی اتریوم چیست؟
ماشین مجازی مورد استفاده در حوزه اتریوم کاملا یک ماشین تورینگ کامل است و روی شبکه اتریوم اجرا شده و به طبع آن امکان اجرای هر نرم افزاری در این زمینه را به آنها می دهد. این یک ماشین کدنویسی است که قراردادهای هوشمند را به زبان “Solidity” نوشته و آنها را بر روی بلاک چین اجرا می کند. از جمله وظایف این ماشین مجازی اتریوم می توان به احراز هویت و تایید اعتبار تراکنش ها اشاره کرد. این احراز هویت از طریق بررسی وضعیت حساب، وضعیت جهانی، وضعیت ذخیره سازی، داده های مربوط به بلاک و داده های مربوط به فضای اجرا انجام می شود. در مورد این تاییده ها باید خاطر نشان کنیم که مقادیری از حجم مالی معاملات را طبق یک سری از قواعد از پیش تعیین شده به عنوان کارمزد قرارداد هوشمند از حساب کسر می کنند.
در مورد کامل بودن ماشین مجازی تورینگ اتریوم، ذکر این نکته الزامی است که زبان های برنامه نویسی مورد استفاده در این ماشین و سی پی یو های مورد نظر به طور تکمیل به داده ها دسترسی دارند و آنها را ویرایش می کنند. در واقع این ماشین تورینگ کامل توانایی انجام هر عملیات ریاضی را به صورت صحیح دارد و توانایی بالایی در حل مسئله ارائه می دهد. ناگفته نماند که ماشین مجازی اتریوم یک شبه تورینگ است و علت آن دخالت بحث کارمزد در محاسبات است که شرایط را برای تعدادی از آنها محدود می کند.
علت اهمیت ماشین مجازی اتریوم در ساختار و سازوکار آن، وظیفه سنگینی است که بر عهده این ماشین قرار دارد و آن کلیه محاسبات و عملیات نظارت و کنترل بر وضعیت شبکه است. فاکتورهای متعددی که در این محاسبات باید مورد نظر قرار گیرد کار را بسیار سخت کرده است و این دستگاه باید از هر لحاظ آمادگی کامل برای حل این وضعیت را داشته باشد. این ماشین ورودی های مختلف را خوانده و آنها را طبق دستورالعمل هایی خاص به وضعیت بعدی انتقال می دهد. آنقدر این فرآیندهای انتقال تداوم دارد تا به مطلوب ترین حالت برسد. توضیح در این مورد و ماشین مجازی آنقدر مرتبط با بحث های ریاضی است که شاید در این مقاله جایی برای توضیحات آن نباشد و فرصت جداگانه ای را طلب کند. ولی در نظر داشته باشید که به هرحال، آشنایی با مدل کارکرد این ماشین، دید شما را نسبت به کارکرد شبکه و پیچیدگی های آن باز می کند و می توانید تحلیل های بهتری داشته باشید.
آنچه که در ادامه باید به آن اشاره کنیم ابعادی متفاوت از شبکه های اتریوم است. قابلیت این پلتفرم برای توسعه سایر نرم افزارها بدون شک مهمترین قابلیت آن می باشد. این موضوع از این جهت قابل بررسی است که برای کاربران فضایی را ایجاد می کند که بتوانند برنامه های موردنظر خود را برای کنترل این فضا بسازند و اجرا کنند. و شاید از این جهت قابل تامل باشد که در این حالت بحران های امنیتی به وجود آید. بستر بلاک چین این امنیت را تضمین کرده است و طبق بررسی های صورت گرفته توسط محققین، عملا تهدید این امنیت در اوضاع فعلی غیرممکن است. از جمله مزایایی که این پلتفرم برای کاربران فراهم کرده است می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- عدم ویرایش : هیچ داده ای پس از ثبت قابل تغییر نیست
- عدم نفوذ : به دلیل توزیع شبکه و عدم تمرکز، امکان نفوذ منتفی است
- امنیت : هیچ نهاد مرکزی ناظر قابل فساد وجود ندارد
- فعالیت دایم : هیچ برنامه ای متوقف نمی شود و همواره در حال پردازش داده هستند.
در مورد معایب نیز می توان طبق عناوین زیر توضیح داد :
- کارمزدهای بالا : ارتقای محبوبیت وحشتناک این ارز در سالهای اخیر، باعث افزایش بی رویه کارمزدهای آن شده است.
- عدم محدودیت توکن : هیچ محدودیتی در استخراج نیست و امکان تورم های بعدی در این مورد وجود دارد. یعنی دقیقا مانند پول کاغذی است و باید برای تولید آن سازوکاری مجزا تعریف کرد وگرنه با افت ارزش مواجه می شود.
- توسعه دشوار : فضای توسعه در اتریوم به دلیل تسلط بر زبان برنامه نویسی دشوارتر است.
در هر صورت آنچه در حوزه رمزارزها و خصوصا اتریوم جریان دارد، آینده بسیار روشن آنها در توسعه جوامع انسانی است. آنها بدون شک آینده مالی ما را رقم خواهند زد و بی شک برای ورود به این زمینه های مالی ناچار خواهیم بود پس از همین الان شروع کنید و آموزش های لازم را ببنید. شاید دیر شده باشد.
روش خرید اتریوم – چگونه اتریوم بخریم؟
بعد از فراز نشیب های بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتالی در این حوزه، افراد خواستار وارد شدن به این بازار هستند. برای خرید اتریوم شما چندین راه پیش رو دارید که از جمله آنها می توان به خرید از صرافی های آنلاین اشاره کرد. اینکه شما برای خرید اتریوم کدام صرافی را انتخاب نمایید کاملا به انتخاب شخصی شما بستگی دارد، اما مواردی چون امنیت، پشتیبانی، امکانات و سایر خدمات را باید در نظر داشته باشید. البته علاوه بر صرافی ها شما می توانید در شبکات اجتماعی نیز به خرید و فروش ارز های دیجیتال بپردازید اما به یاد داشته باشید که امنیت شما تضمین نشده و هر لحظه امکان از دست رفتن و نابودی سرمایه شما وجود دارد.
جهت آموزش خرید ارز دیجیتال کلیک کنید.
ثبت نام در صرافی ارز دیجیتال همراه با تخفیف!
نام صرافی | تخفیف کارمزد | IP خارج از ایران | لینک ثبت نام |
---|---|---|---|
![]() دارد |
نیاز ندارد |
ثبت نام با تخفیف کارمزد |
|
![]() |
دارد | نیاز دارد | ثبت نام با تخفیف کارمزد |
![]() |
دارد | نیاز دارد | ثبت نام با تخفیف کارمزد |
دیدگاهتان را بنویسید